דן אוריאלי המלצה על מכונת קפה

דן אוריאלי, מומחה לקפה, ממליץ איך לבחור את מכונת הקפה הטובה ביותר

אז איזו מכונה לקנות?!

שלום, כאן דן אוריאלי. כבר שנים שחברים לא מבקשים ממני עצות כשהם רוצים לקנות מכונת קפה הביתה. למה? כי התשובה שלי תמיד מעצבנת אותם. אבל בואו ניתן איזושהי הקדמה…

בדיחה מוכרת מספרת על אדם ששאל יהודי למה יהודים עונים על שאלה בשאלה , והוא ענה : למה לא ?

אז כזה אני, אוהב לענות בשאלה על שאלה. איזו מכונה לקנות?  למה אתם קונים מכונה? לאיזו מטרה? איך אתם שותים קפה בבית? אספרסו? נמס? שחור? מקינטה? פילטר? עם חלב או בלי? איזה סוג חלב? כולכם אוהבים את אותו סוג קפה או שחלק פירותי וחלק שוקולדי? זה מיועד גם לאורחים? מה התקציב? כמה מקום יש במטבח בשביל מכונה? ובכלל… איפה אתם גרים? יש בתי קפה קרובים אליכם?

מכונת קפה. דו אוריאלי

אגלה לכם סוד – אני למעלה מעשרים שנה בתחום הקפה ומעולם לא קניתי מכונת אספרסו הביתה. אז כן, זה נכון, תמיד יכלתי ללכת לאחד מבתי קפה שלי כדי לשתות קפה ולא לשלם, מה גם שזה חלק מהעבודה שלי. ועדיין… מעולם לא ראיתי בזה צורך.

מכונת אספרסו (גם מקינטה אבל בזעיר אנפין) זה כמו לעשן מקטרת – ההתעסקות מסביב זה חלק מהכיף של העישון/שתייה. כמובן שיש כיום מכונות אוטומטיות לגמרי שמצריכות אך ורק לחיצה על כפתור אבל אפילו שם אני רואה אנשים נהנים מההתעסקות: לנסות סוגי קפה שונים, סוגי חלב שונים, לשנות אורכי מנה, טמפ' הקצפה (כשאפשר). האמריקאים המציאו מונח יפה PBI systems – Push the Button, Idiot – אבל גם "אידיוטים" אוהבים לשחק קצת עם דברים, לשנות ולגוון. מכונת אספרסו טובה זה גם לא מעט כסף, בין אם היא נרכשת ובין אם היא ניתנת "בחינם" בתמורה ל-X הזמנות בחודש.

אני אוהב לגוון. גם כשאני מוצא בירה שאני ממש אוהב, מעניין אותי לאחר כמה זמן לנסות אחרת. בקפה הגיוון הוא לא רק בתוכן (סוג הקפה) אלא גם בצורה (שיטת ההכנה). אחד הדברים המרתקים בעיני זה לקחת את אותו קפה – מוזמנים לנסות את זה בבית – ולשתות אותו בצורות שונות: כאספרסו, משקה אספרסו עם חלב, שחור/בוץ, פילטר, מקינטה וחליטה קרה (cold brew). נסו את זה פעם ואתם תופתעו איזה שוני בין השיטות השונות.

אז מה התשובה המעצבנת שלי, לאחר כל השאלות, שגרמה לחברים להפסיק לטרוח לבקש ממני עצת קפה?

איזו מכונה לקנות? מטחנה!

ולמה? כי עם מטחנה טובה אפשר להמשיך ולגוון. לקנות קפה שאתם אוהבים בצורת פולים ולשתות אותו – פעם במקינטה (טחינה בינונית), פעם כקפה שחור (טחינה דקה מאוד), פעם כפילטר (טחינה בינונית/גסה) ופעם כחליטה קרה (טחינה הכי גסה). בפוסט אחר אסביר בנוגע לחשיבות הטריות אבל קחו את הדבר הבא בחשבון – בכל פעם שאתם קונים קפה טחון זה כאילו קניתם בקבוק יין שישב על המדף פתוח. כן כן, גם בקפה שחור. טרי יותר = טעים יותר! נסו ותראו לבד.